Google lanceert eigen ATS systeem

Google is bezig een eigen ATS systeem te lanceren onder de naam Google Hire. Zeker voor organisaties die nu al draaien op Google's infrastructuur is dit waarschijnlijk erg interessant. 

Google Hire komt voort uit een overname begin 2016 van Bepop ($380M). Net als alle ATS systemen laat de dienst werkgevers vacatures plaatsen en kandidaten solliciteren. Op dit moment testen 10 bedrijven er mee. Bekijk hier(onder) een sneak preview voor Product Marketing Manager bij Calendly

Potentie van Google Hire

Google's intrede in de recruitment markt is potentieel een bedreiging voor de bestaande spelers. Het hoeft namelijk niet persé geld te verdienen aan het systeem. In tegenstelling tot bestaande ATS systemen ligt het onderliggende verdienmodel bij de back-end diensten zoals G-Suite en Cloud. Ook is het niet ondenkbaar dat Google Hire de koppeling zal maken met wereld's grootste advertentie machine voor banen: Google AdWords.

Google for Jobs

Het nieuwe ATS systeem van Google is wellicht nog interessanter geworden nadat Sundar Pichai (CEO, Google) vorige week Google for Jobs heeft gelanceerd. Er is hier nog veel over onbekend. Zeker is wel dat technologieën zoals 'artificial intelligence' en 'machine-learning' worden gekoppeld aan het zoeken van een baan. Dit met als ultieme doel om de match tussen kandidaat en werkgever te verbeteren. 

Bestaansrecht google hire?

Maar wat maakt nu dat Google Hire er in slaagt om een gratis/ freemium ATS systeem te lanceren? Waar andere recruitment spelers dit (nog) altijd niet is gelukt. Natuurlijk het is 'koffie- dik' kijken, maar Google heeft twee belangrijke concurrentie voordelen.

Het is veel verder op het gebied van 'machine-learning' en 'artificial intelligence' dan gevestigde partijen. Daarmee zou in staat moeten zijn of veel effectiever een match tussen kandidaat en werkgever te realiseren.

En misschien nog belangrijker, Google Hire hoeft geen winst te maken op het ATS systeem of aan de diensten (add-ons) die er op aangeboden worden. Uiteindelijk moet alle data die door het systeem gaat opgeslagen en beheerd worden bij Google.